Technologia żywności

II Szkolny Kiermasz Świąteczny

II Szkolny Kiermasz Świąteczny za nami! Wszystkie przysmaki zostały przygotowane w szkolnej pracowni, w trakcie zajęć ...

12 kwietnia Dzień Czekolady

W Dniu Czekolady uczniowie klasy II TTŻ wzięli udział w wirtualnym spotkaniu z p.Aleksandrą Kwiatkowską, reprezentującą Cukiernia Sowa ...

Konkurs "Wielkanocny mazurek"

Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez tradycyjnego mazurka? My nie! Dlatego podążając za tradycją, grupa uczniów przystąpiła 20 marca do ...

„ Zdrowe ciacho” 29. 02. 2024 r.

Po raz trzeci uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Powiatowym Konkursie "Zdrowe ciacho", organizowanym przez ZSP w ...

SWEET EXPO 28. 02. 2024 r.

W minioną środę w Warszawie po raz pierwszy uczestniczyliśmy w największych w Polsce targach branży cukierniczej, piekarskiej i ...

"Najpiękniejszy pierniczek".

Już czwarty raz zorganizowaliśmy szkolny konkurs pod nazwą "Najpiękniejszy pierniczek". Środowe przedpołudnie grupa uczniów ...

Kiermasz świąteczny

W tym roku Mikołajki w naszej szkole przebiegły inaczej niż zwykle. A to za sprawą kiermaszu, który udało nam się zorganizować. Można ...

"Najpiękniejszy pierniczek"

16 grudnia w naszej szkole odbył się konkurs pod nazwą : "Najpiękniejszy pierniczek". Do rywalizacji przystąpiło 8 uczniów. ...

"FOOD EXPERT"

to konkurs podejmujący tematykę bezpieczeństwa i certyfikacji żywności, którego finał odbył się w Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. W ...

Międzynarodowy Dzień Kawy - 29.09.2021 r.

Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi ...

1 2 3

Podsumowanie II Konkursu na najlepszą recepturę piekarską i cukierniczą - 20.12.2018 r.

20  grudnia podsumowaliśmy już II Konkurs na najlepszą recepturę piekarską i cukierniczą. Uczestnikom naszego konkursu zostały wręczone dyplomy oraz nagrody. Trzeba podkreślić, iż wszyscy uczestnicy przygotowali bardzo ciekawe propozycje wyrobów przez co komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie przy wyborze najlepszych prac. Sponsorem nagród było Starostwo Powiatowe w Ostrołęce. Poniżej wyniki konkursu oraz krótka fotorelacja z wręczenia nagród.
 miejsce - Magdalena Szymańska
 miejsce - Natalia Szmigiel
 miejsce - Karolina Kozłowska
IV miejsce - Izabela Kaczmarczyk
V miejsce - Paulina Parda
VI miejsce - Julia Gnoza
VII miejsce - Alicja Popielarz
VIII miejsce - Wiktoria Szablak
Organizatorem konkursu był p. Jacek Mulawka.
DSC_0398
DSC_0399
DSC_0400
DSC_0401
DSC_0402
DSC_0403
DSC_0404
DSC_0413
DSC_0414

 


Warsztaty w Pizzerii Latino - 20.11.2018 r.

We wtorek 20 listopada uczniowie klas I i II Technikum Technologii Żywności poszerzali swoją wiedzę w zakresie produkcji ciasta drożdżowego na pizzę. Warsztaty kulinarne, które odbyły się w Pizzerii Latino w Łysych były połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Dzięki uprzejmości właściciela p. Pawła Kaczmarczyka uczniowie przyjrzeli się procesowi miesienia, dzielenia oraz formowania ciasta na pizzę. Poznali również specyfikę wypieku pizzy. Każdy z uczniów mógł przygotować pizzerinkę wg własnego pomysłu, wypiec ją i oczywiście zjeść smiley Za tą smaczną lekcję bardzo dziękujemy p. Pawłowi Kaczmarczykowi oraz p. Jackowi Mulawce, który zorganizował wyjście na warsztaty i pełnił opiekę nad uczniami w ich trakcie.

DSC_0374
DSC_0378
DSC_0380
DSC_0381
DSC_0382
DSC_0383
DSC_0384
DSC_0385
DSC_0386
DSC_0387
DSC_0388
DSC_0390
DSC_0391
DSC_0392
DSC_0393
DSC_0394
DSC_0395

ZAPRASZAMY DO UCZESTNICTWA W II EDYCJI SZKOLNEGO KONKURSU NA NAJLEPSZĄ RECEPTURĘ WYROBU PIEKARSKIEGO I CUKIERNICZEGO

Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się wszyscy uczniowie Zespołu Szkół Powiatowych w Łysych, którzy stworzą recepturę wyrobu piekarskiego i cukierniczego składającą się z następujących elementów:
 
- opis wyrobu
- zastosowane surowce
- opis wykonywanych czynności produkcyjnych
- zdjęcie gotowego wyrobu
 
Autor najlepszej receptury otrzyma puchar Najlepszego Piekarza Szkoły oraz nagrodę.
Autorzy najlepszych pięciu prac otrzymają nagrody, upominki oraz dyplomy. 
 
Receptury należy składać u nauczyciela przedmiotów zawodowych technologii żywności p. Jacka Mulawki 
 
Termin składania receptur upływa 16 listopada 2018 r. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi 19 listopada 2018 r.
 
Szczegółowe informacje dotyczące zasad konkursu można uzyskać p. Jacka Mulawki.

 


Staże zawodowe w Hiszpanii Erasmus + "Europejski krok w zawodową przyszłość" - Granada 2018

,,Odbywamy praktykę zawodową w cukierni Panaderia Maria. Atmosfera jest wspaniała a pracownicy bardzo sympatyczni i wyrozumiali. Wykonujemy różne prace, dzisiaj np. piekliśmy ciasto "zebra", mimo utrudnionej komunikacji idzie nam całkiem nieźle''.


Magda Krysiak, Kasia Olszewska, Dawid Samorajczyk i Kuba Kowalczyk

 

,,Pracujemy w ciastkarni Maritoñi. Każdy z nas ma przydzielone stanowisko i wykonuje przydzielone mu czynności. Dziewczyny układają ciastka, a następnie zdejmują gotowe wyroby. Chłopcy pakują w opakowania i kartony. Ciężko jest nam się dogadać ale dajemy radę. Pracownicy ciastkarni są bardzo mili i pomagają nam we wszystkim. Dokładnie tłumaczą co mamy robić. Praca jest dość męcząca ale dużo się uczymy i nabywamy nowe doświadczenia. Poznajemy wielu fajnych ludzi, różnych narodowości. Staż w Hiszpanii podoba nam się, to świetna przygoda!''


Sandra Trzcińska, Wojciech Deptuła, Katarzyna Lipka, Patrycja Grabek, Daniel Piankowski

 

,,Pracujemy w piekarni Pan Huetor w Granadzie. Nasza praca polega na pieczeniu słodkości i wyrobów drożdżowych. W zakładzie panuje super atmosfera, pracownicy sa mili i pomocni. Dogadujemy sie w każdy możliwy sposób. Jest fajnie ☺️''

 

Emilia Małż, Martyna Borkowska, Aleksandra Lipka

 

A oto gdzie pracują nasi ogrodnicy:

,,Pracujemy w centrum ogrodniczym o nazwie Viveros Cambil. Nasza praca polega na pielęgnowaniu roślin, przestawianiu drzew i u stawianiu kwiatów. Bardzo dobrze dogadujemy się ze wszystkimi pracownikami, jest super!

Szymon Mąka, Albert Krawczyk, Miłosz Zakrzewski i Dawid Marcińczyk

45672278_707376296307331_8562186006596419584_n
45683774_707376349640659_7031974766319763456_n
45685717_707382879640006_5177226979589488640_n
45688689_707383059639988_3565809173444689920_n
45711727_707526832958944_1315456329946497024_n
45718456_707526732958954_8240945022908760064_n
45720684_707526872958940_7789130659691233280_n
45728276_707378712973756_8671624449063124992_n
45740597_707378452973782_1923171073931608064_n
45742653_707382942973333_6421380951137320960_n
45757338_707526799625614_4906770651282407424_n
45798274_707376226307338_3837882569823617024_n
45800524_707383122973315_1407402001976786944_n
45805305_707383026306658_2405109117992566784_n
45823048_707376386307322_7086745696811876352_n
45825718_707526852958942_1102808818334564352_n
45831352_707382992973328_935201774057291776_n
45834400_707382796306681_570183455736856576_n
45857244_707378552973772_6866546915434037248_n
45878478_707383086306652_8225629332739981312_n
45893039_707376259640668_4259039997648175104_n
46014100_707378756307085_1856695369715417088_n
46037770_707382849640009_3943980206338867200_n

 


Dzień cukiernika i piekarza - 15 marca
Znalezione obrazy dla zapytania dzień cukiernika i piekarza

Zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto 15 marca, ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Dzięki nim możemy zajadać się smacznymi ciastami czy bułkami. Wszyscy uczniowie Technikum Technologii Żywności składają najserdeczniejsze życzenia piekarzom i cukiernikom, z którymi mieli okazję współpracować na stażach zawodowych w Hiszpanii jak również w czasie warsztatów i wycieczek do zakładów piekarskich czyli:
Horno del Progresso
Maritoñi
Pan Huetor
Panadería La Gracia de Dios
Piekarnia Łyse Zakrzewski - Wejdo
Piekarnia Serafin
Piekarnia Twoja Krzyżewscy - Lipniki
Pizzeria Latino Kaczmarczyk - Łyse

Życzymy zawsze udanych wypieków smileyyes


 


Warsztaty w Piekarni Łyse - 15.02.2018 r.
Zdjęcie użytkownika Zespół Szkół Powiatowych w Łysych.
W dniu 15 lutego 2018 r. klasy I TA, I TTŻ, III TA oraz III TTŻ wzięły udział w warsztatach z produkcji piekarskiej w Piekarni Łyse, która mieści się w miejscowości Wejdo 59b. Właścicielem Piekarni, a dziś również przewodnikiem po całym zakładzie piekarskim był p. Jarosław Zakrzewski. Pan Zakrzewski podzielił się z nami ogromem wiedzy jak również starał się zarazić pasją do zawodu piekarza, który nie należy do łatwych profesji. Uczniowie mieli możliwości zapoznania się z produkcją ciasta francuskiego oraz ciasta na chleb mieszany. Spróbowali swoich sił w wałkowaniu ciasta francuskiego, dzielenia ciasta na chleb, jak również formowania bochenków chleba. Dziękujemy bardzo właścicielowi oraz personelowi Piekarni Łyse za przekazaną wiedzę i pyszne słodkości jakimi zostaliśmy poczęstowani Organizatorem warsztatów był p. Jacek Mulawka i p. Anna Samul.

red. J. Mulawka
fot. J. Mulawka

 

27750524_543977302647232_7500024279078823548_n
27751834_543977125980583_2921814570831778225_n
27751864_543977032647259_5245320638249835298_n
27751866_543977375980558_6637679705198946850_n
27857983_543976845980611_1190664801065862007_n
27858349_543976935980602_7901604305441245762_n
27858445_543977229313906_2082182018014967911_n
27858573_543977709313858_4849102743605464694_n
27858644_543977249313904_4627981927886136878_n
27858768_543977452647217_3779863908397555591_n
27867226_543977049313924_5283313424008380172_n
27867400_543977195980576_8221118384074094994_n
27867812_543977385980557_1533741335793378529_n
27971861_543977465980549_3989999110436880921_n
27972403_543977509313878_4721002678965703558_n
27973428_543977605980535_9033629875569164598_n
27973884_543976945980601_8308997803985918653_n
28055801_543977072647255_2970502808827889841_n
28058799_543976922647270_6468578168814581423_n
28059007_543977145980581_1685791181633357895_n

Tłusty czwartek - 08.02.2018 r.

Był sobie mały, tłuściutki pączek.
Był okrąglutki i nie miał rączek.
Z wierzchu miał piękną, chrupiącą skórkę,
a w środku dziurkę na konfiturkę!

W tłusty czwartek 08.02.2018 r. uczniowie klasy II Technikum Technologii Żywności w ramach zajęć z procesów produkcji piekarskiej przygotowali smaczne pączki dla uczniów naszej szkoły. Zapraszamy do krótkiej fotorelacji

CAM02639
CAM02640
CAM02641
CAM02642
CAM02643
CAM02644
CAM02645
tlusty-czwartek-z1

Hospitacje nauczycieli u pracodawców podczas staży zawodowych - 5 grudnia 2017 r.


W ostatnich dniach odbyły się wizytacje opiekunów w miejscach pracy naszych uczniów. Pani Joanna Kubeł i Pan Jacek Mulawka sprawdzali w jakich warunkach pracują, jaki mają zakres obowiązków oraz czy pracodawcy są zadowoleni z ich pracy. Dowiedzieliśmy się, że wszyscy szefowie bardzo cenią zaangażowanie i wiedzę jaką posiadają nasi uczniowie yes

23754998_505819626463000_5249173572505152091_n
23795870_505819683129661_2238685590062374722_n
24059036_508476596197303_3337907492540127140_n
24059094_508476559530640_1954287177100139687_n
24174352_508476739530622_3450816436535039757_n
24232864_508476529530643_5046644638348361356_n
24294167_511175022594127_7348660421413250736_n
24296681_508476649530631_4346104063431775912_n

"Razem na staż" czyli nasi uczniowie w hiszpańskich piekarniach

Od 11 listopada do 9 grudnia 2017 r. uczniowie Technikum Technologii Żywności będą przebywali na stażach zawodowych w Granadzie (Hiszpania), w ramach projektu "Razem na staż". Poniżej zamieszczamy obszerną fotorelację jak sobie radzą nasi uczniowie u hiszpańskich pracodawców smiley

23754669_505819676462995_4024870113452989009_n
23755568_505819959796300_7895102776507500891_n
23755580_505819983129631_8627384554082276980_n
23794818_505820073129622_3171331136653592548_n
23794957_505820116462951_8578454066443129125_n
23795104_505819779796318_8337222195618681685_n
23795190_505819853129644_7054915872834033057_n
23795739_505820063129623_2934364937521469706_n
23843246_505819783129651_1280533792928319391_n
23844536_505819533129676_4243503820264937730_n
23844596_505819943129635_8578092945076741753_n
23844629_505819993129630_4851477748839513109_n
23915587_505819963129633_9152045875311754628_n
23915946_505819866462976_7564058198018167802_n
24231868_511170969261199_5651473465090396513_n
24232864_508476529530643_5046644638348361356_n
24294160_511172735927689_2808115483426683622_n
24301428_511170492594580_8339176378652026905_n
24774723_511175529260743_8560609920236533979_n
24774853_511172279261068_7351470103509386825_n
24775129_511171992594430_2880795720918149616_n
24796290_511175329260763_6991431130066546171_n

Warsztaty kulinarne "Ciasto drożdżowe a produkcja pizzy" - 21 listopada 2017 r.

We wtorek 21 listopada uczniowie klas II i III Technikum Technologii Żywności poszerzali swoją wiedzę w zakresie produkcji ciasta drożdżowego na pizzę. Warsztaty kulinarne, które odbyły się w Pizzerii Latino w Łysych były połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Dzięki uprzejmości właściciela p. Pawła Kaczmarczyka uczniowie przyjrzeli się procesowi miesienia, dzielenia oraz formowania ciasta na pizzę. Poznali również specyfikę wypieku pizzy. Każdy z uczniów mógł przygotować pizzerinkę wg własnego pomysłu, wypiec ją i oczywiście zjeść smiley Za tą smaczną lekcję bardzo dziękujemy p. Pawłowi, a wszystkich zapraszamy do obejrzenia galerii z tego wydarzenia yes

23659686_505381423173487_3541700366707722070_n
23659687_505381226506840_646377370162685446_n
23722234_505380789840217_5444613207315471375_n
23722242_505380976506865_5312050552206278769_n
23722301_505381379840158_4619619281352806279_n
23722634_505380983173531_2674913284153016427_n
23722695_505381159840180_7126564081223596892_n
23754732_505380823173547_1091031955983002522_n
23754835_505381043173525_6493301282065582445_n
23755194_505381109840185_8441346582074533169_n
23755252_505380829840213_8355309079174960396_n
23755493_505381493173480_4979208377084560026_n
23755703_505381103173519_2046913226872529095_n
23794874_505381213173508_4347297791206242638_n
23795494_505380943173535_5118395312056341400_n
23795842_505381513173478_7968864452915253523_n
23843123_505381206506842_3944676809066824268_n
23843467_505381426506820_4430012812270303518_n

Zaproszenie na warsztaty kulinarne w Pizzeri Latino

21 listopada odbędą się warsztaty kulinarne pt. "Ciasto drożdżowe a produkcja pizzy" w zaprzyjaźnionej Pizzerii Latino. Prowadzącym zajęcia będzie właściciel p. Paweł Kaczmarczyk więc będzie to niepowtarzalna okazja aby nasi uczniowie mogli poszerzyć swoją wiedzę oraz spróbować własnych sił w produkcji ciasta drożdżowego na pizzę.

23559481_502701890108107_3675140505089150871_n
23621657_502701746774788_235768520939482807_n

Rozstrzygnięcie konkursu na najciekawszą recepturę piekarską - 27 października 2017 r.

27 października podsumowaliśmy nasz konkurs na najciekawszą recepturę wyrobu piekarskiego. Zwycięzcom naszego konkursu wręczyliśmy nagrody rzeczowe i słodkie upominki.
miejsce - Aleksandra Bastek
miejsce - Jolanta Małż
miejsce - Ewelina Sawicka
Poniżej kilka fotek podczas nagradzania zwycięzców z organizatorem konkursu p. Jackiem Mulawką smiley

22853377_496012527443710_621958467765820984_n
22886238_496012420777054_3819650667962391116_n
23031143_496012440777052_7093372500002200728_n

Słodka propozycja czyli amerykańskie donauts - 25 października 2017 r.

W jesienne, chłodne i deszczowe wieczory przyjemnie jest spędzić czas przy kubku gorącej herbaty i odrobinie słodyczy... Klasa II Technikum Technologii Żywności ma dla wszystkich odpowiednią propozycję na taką okazję. Pieczone pączki z dziurką bądź inaczej amerykańskie donaty. Wielu z naszych przyjaciół pytało o recepturę, którą poniżej zamieszczamy, a jeszcze niezdecydowanych zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z dzisiejszej produkcji.

PIECZONE PĄCZKI Z DZIURKĄ

Surowce na ok. 25 donatów:
600 g mąki
50 g drożdży drożdży
100 g masła roztopionego
2 jaja
20 ml ciepłego mleka
100 g cukru
5 ml aromatu waniliowego
Dodatkowo:
1 jajo (roztrzepane, do smarowania pączków tuż przed wypiekiem)
Lukier
Roztopiona czekolada
Kolorowe posypki

Wykonanie:

Z ciepłego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i rozkruszonych drożdży wykonujemy rozczyn, który dokładnie mieszamy, do momentu pozbycia się grudek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodajemy stopniowo resztę składników cały czas zagniatając ciasto, pamiętając jednocześnie o tym by tłuszcz (w tym przypadku masło) dodać jako ostatnie. Ciasto zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i lepkie. Zagniecione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy szczelnie (np. inną misą) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut (aż ciasto podwoi objętość). Po upłynięciu wskazanego czasu, ciasto rozwałkować, wyciąć formami o dwóch różnych średnicach
kształt oponek (grubość ok. 1 cm), przełożyć na blachę. Przykrywamy nasze donaty i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy donaty roztrzepanym jajem i wkładamy do pieca, nagrzanego do temp. 175 stopni (czas wypieku ok. 10 minut). Po wyciągnięciu donaty studzimy, a następnie polewamy lukrem lub czekoladą. Smacznego smiley

 

22894344_497172720661024_4930212100202922464_n
22894387_497173057327657_7099666038665929418_n
22894457_497172997327663_5481239524147209606_n
22894526_497173153994314_5184949367270051348_n
23031261_497173263994303_3264692527161816759_n
23031369_497172880661008_1102006375157482843_n
23031369_497173340660962_424269754971089756_n
23031467_497173167327646_5499095859438243441_n
23031545_497172900661006_4704273536178657638_n
23031683_497173243994305_2154529831192288389_n
23032586_497172980660998_2462176096037118110_n
23032817_497173177327645_3385326959486125648_n
23130619_497172823994347_2093974289151466944_n
23130767_497173250660971_5754122575042930271_n
23130987_497172967327666_3591011511526473908_n
23130997_497172800661016_1205070991626249242_n
23131590_497172813994348_1520267746175974100_n
23131821_497172727327690_7882686643184375265_n
23131892_497173347327628_4986169348511040728_n
23131910_497173317327631_1841466847006928014_n
23132097_497173060660990_2065162073072859403_n
23167579_497173070660989_405027331346903026_n
23172403_497172873994342_5950650663134271409_n
23231556_497172723994357_4578549554823682576_n

 


Procesy produkcji wyrobów piekarskich - 19 października 2017 r.

Zapachy, którym nie oprze się nawet największy niejadek to znak, że rozpoczęły się w naszej szkole zajęcia praktyczne z procesów produkcji wyrobów piekarskich. Poniżej prezentujemy krótką fotorelację z dzisiejszych zajęć naszych piekarzy z klasy II TTŻ, których tematem zajęć był proces produkcyjny pizzerinek...

22519351_491218387923124_6619649759392904351_n
22519405_491217864589843_874687077802967275_n
22519483_491217087923254_8729353689197292393_n
22528060_491217717923191_7188752104936616066_n
22528078_491217851256511_5501087608407507497_n
22539747_491217094589920_4188264600156565152_n
22539911_491218104589819_360580032455852690_n
22549846_491218371256459_5381783374119455202_n
22552337_491217061256590_7632295708320738129_n