Drodzy Ósmoklasiści! Szanowni Rodzice!
Przed Wami wybór szkoły ponadpodstawowej. To ważna sprawa, która ma wpływ na całe przyszłe życie. Wybór powinien opierać się na predyspozycjach młodego człowieka oraz rzetelnej wiedzy o możliwościach kształcenia. Przedstawiamy Wam więc naszą szkołę –
Zespół Szkół Powiatowych w Łysych
Jesteśmy szkołą mocno związaną z lokalną społecznością, szkołą blisko domu. Myślimy, że to istotna zaleta w dzisiejszych niepewnych czasach.
Placówka istnieje od ponad 60 lat i wykształciła tysiące absolwentów w wielu zawodach. Stale się rozwija i posiada nowoczesną bazę dydaktyczną, dobrze wyposażone pracownie przedmiotowe i do nauki zawodu, halę gimnastyczną, własne boisko „Orlik”, szybki Internet.
Na młodzież czeka u nas:
⇒ technikum (5 lat) o kierunkach:
• technik technologii żywności specjalność cukiernik, dla zainteresowanych produkcją i przetwórstwem żywności,
przedmiotem realizowanym na poziomie rozszerzonym jest język angielski;
• technik agrobiznesu, dla wiążących swą przyszłość z gospodarstwem rolnym,
przedmiotem realizowanym na poziomie rozszerzonym jest język angielski;
⇒ branżowa szkoła I stopnia (dawniej zawodowa, 3 lata) dla tych, którzy chcą szybko zdobyć zawód i wkroczyć w samodzielność.
Nasi uczniowie zdobywają dodatkowe kwalifikacje, biorąc udział w programach finansowanych przez Unię Europejską. Uczestniczyli w kursach carvingu, obsługi wózka widłowego, chemizacyjnym, obsługi maszyn rolniczych. W bieżącym roku w ramach projektów unijnych mają do dyspozycji kursy rolnicze, a także barmański, kelnerski, zdobienia tortów i baristyczny. Uczniowie technikum odbywają staże zawodowe krajowe i zagraniczne – wyjeżdżali pięciokrotnie na staż do Hiszpanii.
Młodzi ludzie spotykają się z przedsiębiorcami, artystami i sportowcami. Uczestniczą w ciekawych warsztatach, akcjach charytatywnych i wycieczkach. Mają dostęp do zaopatrzonej w nowości biblioteki szkolnej. Wszystko to pozwala im się rozwijać, zdobywać cenne doświadczenia i wzmacnia ich pozycję na rynku pracy.
Dysponujemy doświadczoną kadrą. Zawodu uczą nauczyciele - praktycy, którzy doskonale przygotowują młodzież do egzaminów zawodowych. Nasi uczniowie co roku zdobywają stypendia finansowe za osiągnięcia w nauce i zajmują wysokie miejsca w konkursach. Dbamy nie tylko o dobre warunki do nauki, ale też o bezpieczeństwo i wygodę młodzieży - działa monitoring szkolny i sklepik uczniowski. Stosujemy nowoczesne rozwiązania – mamy dziennik elektroniczny i szkolny profil na facebook’u.
Nie szukaj szkoły daleko – mamy dla Ciebie ciekawe propozycje blisko domu!
Dyrekcja i Nauczyciele ZSP w Łysych
KIERUNKI KSZTAŁCENIA DLA MŁODZIEŻY - SZKOŁY DZIENNE
TECHNIKUM TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Z INNOWACJĄ DIETETYKA I FITNESS
Jak myślisz kto odpowiada za prawidłową produkcję żywności? Kto kryje się za nowymi produktami spożywczymi pojawiającymi się na rynku? Kto nadzoruje przebieg wytwarzania i kontroluje jakość produktów, które kupujesz w sklepach? Jeśli nurtują Cię odpowiedzi na te pytania rozpocznij edukację w technikum technologii żywności i sprawdź, czy technolog żywności to zawód dla ciebie!
Technolog żywności zajmuje się odpowiednim przetwarzaniem surowców roślinnych i zwierzęcych na artykuły spożywcze. W zawodzie tym możesz specjalizować się w wielu kierunkach tj. przetwórstwo mięsne, mleczarskie, cukiernictwo czy piekarstwo itp.
Zawód technologa żywności jest podzielony na kilka różnych stanowisk, które odpowiadają za poszczególne etapy przetwarzania żywności:
Technolog – projektuje i wprowadza do produkcji nowe receptury, udoskonala istniejące produkty
Kierownik produkcji – nadzoruje pracowników fizycznych, dba o techniczne aspekty produkcji
Laborant – ocenia jakość gotowych wyrobów za pomocą zmysłów i odpowiedniej aparatury laboratoryjnej
Technolog żywności może szukać pracy w firmach i zakładach związanych z przetwórstwem, produkcją żywności i żywieniem człowieka. Poza tym może pracować w placówkach badawczych oraz państwowych jednostkach kontroli (Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Handlowa Artykułów Rolno-Spożywczych, jednostki kontrolne Straży Granicznej).
Po zdaniu dwóch egzaminów kwalifikacyjnych:
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
uczniowie uzyskują tytuł technika technologii żywności.
Technik Agrobiznesu
numer zawodu 331402
Charakterystyka kierunku:
Nauka w technikum agrobiznesu trwa pięć lat. Kształcenie ogólne odbywa się na lekcjach przedmiotów ogólnokształcących na poziomie podstawowym i rozszerzonym, w efekcie dające możliwość zdania egzaminu maturalnego i podjęcia studiów wyższych na kierunkach technicznych, ekonomicznych lub innych.
Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.
Technik agrobiznesu jest przygotowany do :
- organizowania i wykonywania prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą;
- obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- organizowania i wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem;
- prowadzenia marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych;
- prowadzenia dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
Podczas trwania nauki uczniowie:
1. Zdobywają kwalifikacje w zawodzie technik Agrobiznesu - po zdaniu dwóch egzaminów kwalifikacyjnych:
RL.03. Prowadzenie produkcji rolniczej . Koniec II semestru klasy IV
RL.07.Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie. Koniec I semestru klasy V
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik agrobiznesu po potwierdzeniu kwalifikacji RL.03. Prowadzenie produkcji rolniczej może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik rolnik po potwierdzeniu kwalifikacji RL.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej.
2. Zdobywają dodatkowe uprawnienia.
Uczniowie mogą brać udział w szkoleniach i kursach organizowanych przez szkołę z zakresu: obsługi maszyn rolniczych, stosowania środków ochrony roślin, inseminacji zwierząt lub innych wynikających z potrzeb i zainteresowań uczniów.
Uzyskanie dyplomu technika agrobiznesu daje możliwość:
zakupu ziemi,
otwarcia i prowadzenia gospodarstwa rolnego,
uzyskiwania dopłat i dotacji ze środków UE
uzyskania wymaganego wykształcenia w programie Młody Rolnik
3. Odbywają praktyki zawodowe.
Cztery tygodnie w klasie trzeciej w gospodarstwie rolnym lub agroturystycznym,
Cztery tygodnie w klasie czwartej w przedsiębiorstwie, banku, urzędzie.
Istnieje możliwość odbycia praktyk zawodowych w gospodarstwach agroturystycznych, ośrodkach kształcenia praktycznego w krajach UE.
Perspektywy zatrudnienia:
Zdobycie zawodu pozwala absolwentowi kontynuowanie nauki w ramach studiów licencjackich lub magisterskich na uczelniach ekonomicznych, rolniczych lub innych bądź podjęcia pracy w:
przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego,
firmach handlowych i usługowych
urzędach administracji samorządowej.
Technik agrobiznesu posiada umiejętności, które umożliwiają podjęcie własnej działalności, samodzielne prowadzenie własnej produkcji gospodarczej. Absolwent może ubiegać się o fundusze strukturalne Unii Europejskiej oraz dotacje do gospodarstwa rolnego.
BEZPŁATNE KIERUNKI KSZTAŁCENIA DLA DOROSŁYCH
Tryb zaoczny - nabór w lipcu i w sierpniu:
Liceum Ogólnokształcące
Szkoła na podbudowie zasadniczej szkoły zawodowej, 8-letniej szkoły podstawowej oraz gimnazjum.
Szkoła policealna
Na podbudowie technikum lub liceum ( nie jest wymagana matura).
Kierunek: technik usług kosmetycznych
Kursy kwalifikacyjne:
ROL.04 - Prowadzenie produkcji rolniczej. Kurs nadaje kwalifikacje rolnicze.
ROL.05 - Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
Kwalifikacja dla zawodu technik agrobiznesu.
FRK.04 - Wykonywanie zabiegów kosmetycznych.