Technologia żywności
Plan zajęć kurs piekarza na II semestr roku szkolnego 2019/2020
Plan zajęć kurs piekarza na II semestr roku szkolnego 2019/2020 Plan zajęć kurs piekarza
Ogłoszenie - zmiana terminu konkursu Fit Food
W związku z trwającym remontem pracowni piekarskiej termin przyjmowania zgłoszeń i składania receptur zostaje wydłużony do 28 lutego. II etap ...
Spotkanie z dietetykiem - 19.12.2019 r.
W dniu 19 grudnia 2019 roku gościliśmy w naszej szkole Panią dietetyk Agatę Szczepanek. W ramach programu Technikum Technologii ...
Konkurs "Przepis na FIT FOOD"
Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w szkolnym konkursie "Przepis na FIT FOOD". Celem konkursu jest promowanie aspektów ...
Wycieczka dydaktyczna do PWSIiP w Łomży i Parku Trampolin
We wtorek 3 grudnia uczniowie naszej szkoły wybrali się na wycieczkę dydaktyczną do Łomży w ramach innowacji dietetyka i fitness. W programie ...
XXIV Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
31 października został rozstrzygnięty szkolny etap XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematyką wiodącą było " Żywienie a ...
Podsumowanie II Konkursu na najlepszą recepturę piekarską i cukierniczą - 20.12.2018 r.
20 grudnia podsumowaliśmy już II Konkurs na najlepszą recepturę piekarską i cukierniczą. Uczestnikom naszego konkursu zostały wręczone dyplomy oraz nagrody. Trzeba podkreślić, iż wszyscy uczestnicy przygotowali bardzo ciekawe propozycje wyrobów przez co komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie przy wyborze najlepszych prac. Sponsorem nagród było Starostwo Powiatowe w Ostrołęce. Poniżej wyniki konkursu oraz krótka fotorelacja z wręczenia nagród.
VIII miejsce - Wiktoria Szablak
Organizatorem konkursu był p. Jacek Mulawka.
Warsztaty w Pizzerii Latino - 20.11.2018 r.
We wtorek 20 listopada uczniowie klas I i II Technikum Technologii Żywności poszerzali swoją wiedzę w zakresie produkcji ciasta drożdżowego na pizzę. Warsztaty kulinarne, które odbyły się w Pizzerii Latino w Łysych były połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Dzięki uprzejmości właściciela p. Pawła Kaczmarczyka uczniowie przyjrzeli się procesowi miesienia, dzielenia oraz formowania ciasta na pizzę. Poznali również specyfikę wypieku pizzy. Każdy z uczniów mógł przygotować pizzerinkę wg własnego pomysłu, wypiec ją i oczywiście zjeść Za tą smaczną lekcję bardzo dziękujemy p. Pawłowi Kaczmarczykowi oraz p. Jackowi Mulawce, który zorganizował wyjście na warsztaty i pełnił opiekę nad uczniami w ich trakcie.
ZAPRASZAMY DO UCZESTNICTWA W II EDYCJI SZKOLNEGO KONKURSU NA NAJLEPSZĄ RECEPTURĘ WYROBU PIEKARSKIEGO I CUKIERNICZEGO
Staże zawodowe w Hiszpanii Erasmus + "Europejski krok w zawodową przyszłość" - Granada 2018
,,Odbywamy praktykę zawodową w cukierni Panaderia Maria. Atmosfera jest wspaniała a pracownicy bardzo sympatyczni i wyrozumiali. Wykonujemy różne prace, dzisiaj np. piekliśmy ciasto "zebra", mimo utrudnionej komunikacji idzie nam całkiem nieźle''.
Magda Krysiak, Kasia Olszewska, Dawid Samorajczyk i Kuba Kowalczyk
,,Pracujemy w ciastkarni Maritoñi. Każdy z nas ma przydzielone stanowisko i wykonuje przydzielone mu czynności. Dziewczyny układają ciastka, a następnie zdejmują gotowe wyroby. Chłopcy pakują w opakowania i kartony. Ciężko jest nam się dogadać ale dajemy radę. Pracownicy ciastkarni są bardzo mili i pomagają nam we wszystkim. Dokładnie tłumaczą co mamy robić. Praca jest dość męcząca ale dużo się uczymy i nabywamy nowe doświadczenia. Poznajemy wielu fajnych ludzi, różnych narodowości. Staż w Hiszpanii podoba nam się, to świetna przygoda!''
Sandra Trzcińska, Wojciech Deptuła, Katarzyna Lipka, Patrycja Grabek, Daniel Piankowski
,,Pracujemy w piekarni Pan Huetor w Granadzie. Nasza praca polega na pieczeniu słodkości i wyrobów drożdżowych. W zakładzie panuje super atmosfera, pracownicy sa mili i pomocni. Dogadujemy sie w każdy możliwy sposób. Jest fajnie ☺️''
Emilia Małż, Martyna Borkowska, Aleksandra Lipka
A oto gdzie pracują nasi ogrodnicy:
,,Pracujemy w centrum ogrodniczym o nazwie Viveros Cambil. Nasza praca polega na pielęgnowaniu roślin, przestawianiu drzew i u stawianiu kwiatów. Bardzo dobrze dogadujemy się ze wszystkimi pracownikami, jest super!
Szymon Mąka, Albert Krawczyk, Miłosz Zakrzewski i Dawid Marcińczyk
Dzień cukiernika i piekarza - 15 marca
Zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto 15 marca, ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Dzięki nim możemy zajadać się smacznymi ciastami czy bułkami. Wszyscy uczniowie Technikum Technologii Żywności składają najserdeczniejsze życzenia piekarzom i cukiernikom, z którymi mieli okazję współpracować na stażach zawodowych w Hiszpanii jak również w czasie warsztatów i wycieczek do zakładów piekarskich czyli:
Horno del Progresso
Maritoñi
Pan Huetor
Panadería La Gracia de Dios
Piekarnia Łyse Zakrzewski - Wejdo
Piekarnia Serafin
Piekarnia Twoja Krzyżewscy - Lipniki
Pizzeria Latino Kaczmarczyk - Łyse
Życzymy zawsze udanych wypieków
Warsztaty w Piekarni Łyse - 15.02.2018 r.
W dniu 15 lutego 2018 r. klasy I TA, I TTŻ, III TA oraz III TTŻ wzięły udział w warsztatach z produkcji piekarskiej w Piekarni Łyse, która mieści się w miejscowości Wejdo 59b. Właścicielem Piekarni, a dziś również przewodnikiem po całym zakładzie piekarskim był p. Jarosław Zakrzewski. Pan Zakrzewski podzielił się z nami ogromem wiedzy jak również starał się zarazić pasją do zawodu piekarza, który nie należy do łatwych profesji. Uczniowie mieli możliwości zapoznania się z produkcją ciasta francuskiego oraz ciasta na chleb mieszany. Spróbowali swoich sił w wałkowaniu ciasta francuskiego, dzielenia ciasta na chleb, jak również formowania bochenków chleba. Dziękujemy bardzo właścicielowi oraz personelowi Piekarni Łyse za przekazaną wiedzę i pyszne słodkości jakimi zostaliśmy poczęstowani Organizatorem warsztatów był p. Jacek Mulawka i p. Anna Samul.
red. J. Mulawka
fot. J. Mulawka
Tłusty czwartek - 08.02.2018 r.
Był sobie mały, tłuściutki pączek.
Był okrąglutki i nie miał rączek.
Z wierzchu miał piękną, chrupiącą skórkę,
a w środku dziurkę na konfiturkę!
W tłusty czwartek 08.02.2018 r. uczniowie klasy II Technikum Technologii Żywności w ramach zajęć z procesów produkcji piekarskiej przygotowali smaczne pączki dla uczniów naszej szkoły. Zapraszamy do krótkiej fotorelacji
Hospitacje nauczycieli u pracodawców podczas staży zawodowych - 5 grudnia 2017 r.
W ostatnich dniach odbyły się wizytacje opiekunów w miejscach pracy naszych uczniów. Pani Joanna Kubeł i Pan Jacek Mulawka sprawdzali w jakich warunkach pracują, jaki mają zakres obowiązków oraz czy pracodawcy są zadowoleni z ich pracy. Dowiedzieliśmy się, że wszyscy szefowie bardzo cenią zaangażowanie i wiedzę jaką posiadają nasi uczniowie
"Razem na staż" czyli nasi uczniowie w hiszpańskich piekarniach
Od 11 listopada do 9 grudnia 2017 r. uczniowie Technikum Technologii Żywności będą przebywali na stażach zawodowych w Granadzie (Hiszpania), w ramach projektu "Razem na staż". Poniżej zamieszczamy obszerną fotorelację jak sobie radzą nasi uczniowie u hiszpańskich pracodawców
Warsztaty kulinarne "Ciasto drożdżowe a produkcja pizzy" - 21 listopada 2017 r.
We wtorek 21 listopada uczniowie klas II i III Technikum Technologii Żywności poszerzali swoją wiedzę w zakresie produkcji ciasta drożdżowego na pizzę. Warsztaty kulinarne, które odbyły się w Pizzerii Latino w Łysych były połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Dzięki uprzejmości właściciela p. Pawła Kaczmarczyka uczniowie przyjrzeli się procesowi miesienia, dzielenia oraz formowania ciasta na pizzę. Poznali również specyfikę wypieku pizzy. Każdy z uczniów mógł przygotować pizzerinkę wg własnego pomysłu, wypiec ją i oczywiście zjeść Za tą smaczną lekcję bardzo dziękujemy p. Pawłowi, a wszystkich zapraszamy do obejrzenia galerii z tego wydarzenia
Zaproszenie na warsztaty kulinarne w Pizzeri Latino
21 listopada odbędą się warsztaty kulinarne pt. "Ciasto drożdżowe a produkcja pizzy" w zaprzyjaźnionej Pizzerii Latino. Prowadzącym zajęcia będzie właściciel p. Paweł Kaczmarczyk więc będzie to niepowtarzalna okazja aby nasi uczniowie mogli poszerzyć swoją wiedzę oraz spróbować własnych sił w produkcji ciasta drożdżowego na pizzę.
Rozstrzygnięcie konkursu na najciekawszą recepturę piekarską - 27 października 2017 r.
27 października podsumowaliśmy nasz konkurs na najciekawszą recepturę wyrobu piekarskiego. Zwycięzcom naszego konkursu wręczyliśmy nagrody rzeczowe i słodkie upominki.
miejsce - Aleksandra Bastek
miejsce - Jolanta Małż
miejsce - Ewelina Sawicka
Poniżej kilka fotek podczas nagradzania zwycięzców z organizatorem konkursu p. Jackiem Mulawką
Słodka propozycja czyli amerykańskie donauts - 25 października 2017 r.
W jesienne, chłodne i deszczowe wieczory przyjemnie jest spędzić czas przy kubku gorącej herbaty i odrobinie słodyczy... Klasa II Technikum Technologii Żywności ma dla wszystkich odpowiednią propozycję na taką okazję. Pieczone pączki z dziurką bądź inaczej amerykańskie donaty. Wielu z naszych przyjaciół pytało o recepturę, którą poniżej zamieszczamy, a jeszcze niezdecydowanych zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z dzisiejszej produkcji.
PIECZONE PĄCZKI Z DZIURKĄ
Surowce na ok. 25 donatów:
600 g mąki
50 g drożdży drożdży
100 g masła roztopionego
2 jaja
20 ml ciepłego mleka
100 g cukru
5 ml aromatu waniliowego
Dodatkowo:
1 jajo (roztrzepane, do smarowania pączków tuż przed wypiekiem)
Lukier
Roztopiona czekolada
Kolorowe posypki
Wykonanie:
Z ciepłego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i rozkruszonych drożdży wykonujemy rozczyn, który dokładnie mieszamy, do momentu pozbycia się grudek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodajemy stopniowo resztę składników cały czas zagniatając ciasto, pamiętając jednocześnie o tym by tłuszcz (w tym przypadku masło) dodać jako ostatnie. Ciasto zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i lepkie. Zagniecione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy szczelnie (np. inną misą) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut (aż ciasto podwoi objętość). Po upłynięciu wskazanego czasu, ciasto rozwałkować, wyciąć formami o dwóch różnych średnicach
kształt oponek (grubość ok. 1 cm), przełożyć na blachę. Przykrywamy nasze donaty i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy donaty roztrzepanym jajem i wkładamy do pieca, nagrzanego do temp. 175 stopni (czas wypieku ok. 10 minut). Po wyciągnięciu donaty studzimy, a następnie polewamy lukrem lub czekoladą. Smacznego
Procesy produkcji wyrobów piekarskich - 19 października 2017 r.
Zapachy, którym nie oprze się nawet największy niejadek to znak, że rozpoczęły się w naszej szkole zajęcia praktyczne z procesów produkcji wyrobów piekarskich. Poniżej prezentujemy krótką fotorelację z dzisiejszych zajęć naszych piekarzy z klasy II TTŻ, których tematem zajęć był proces produkcyjny pizzerinek...