Oferta Technikum Technologii Żywności na rok szkolny 2020/2021
24 kwietnia 2020, Autor: J.M.
TECHNIKUM TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Z INNOWACJĄ DIETETYKA I FITNESS
Jak myślisz kto odpowiada za prawidłową produkcję żywności? Kto kryje się za nowymi produktami spożywczymi pojawiającymi się na rynku? Kto nadzoruje przebieg wytwarzania i kontroluje jakość produktów, które kupujesz w sklepach? Jeśli nurtują Cię odpowiedzi na te pytania rozpocznij edukację w technikum technologii żywności i sprawdź, czy technolog żywności to zawód dla ciebie!
Technolog żywności zajmuje się odpowiednim przetwarzaniem surowców roślinnych i zwierzęcych na artykuły spożywcze. W zawodzie tym możesz specjalizować się w wielu kierunkach tj. przetwórstwo mięsne, mleczarskie czy piekarstwo itp.
Zawód technologa żywności jest podzielony na kilka różnych stanowisk, które odpowiadają za poszczególne etapy przetwarzania żywności:
Technolog – projektuje i wprowadza do produkcji nowe receptury, udoskonala istniejące produkty
Kierownik produkcji – nadzoruje pracowników fizycznych, dba o techniczne aspekty produkcji
Laborant – ocenia jakość gotowych wyrobów za pomocą zmysłów i odpowiedniej aparatury laboratoryjnej
Technolog żywności może szukać pracy w firmach i zakładach związanych z przetwórstwem, produkcją żywności i żywieniem człowieka. Poza tym może pracować w placówkach badawczych oraz państwowych jednostkach kontroli (Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Handlowa Artykułów Rolno-Spożywczych, jednostki kontrolne Straży Granicznej).
Aktualizacja: 20 października 2023