Warsztaty z Wyższą Szkołą Inżynierii i Zdrowia
11 marca 2020, Autor: J.M.
Miło nam poinformować, że w ostatnim czasie nawiązaliśmy współpracę z Wyższą Szkołą Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.
Uczelnia ta objęła oficjalnie naszą placówkę patronatem i szybko przystąpiła do działania.
Trzyosobowa ekipa młodych pracowników uczelni odwiedziła nas 27 lutego i przeprowadziła bardzo ciekawe warsztaty dla 90 uczniów Technikum Technologii Żywności w związku z kampanią promocyjną „Look good, feel better”
Uczestnicy, w ramach modułu „ Mydła” mieli okazję samodzielnie wykonać mydełka glicerynowe własnego pomysłu. Powstały prawdziwe cudeńka – kolorowe, pachnące, ozdobione błyskotkami lub płatkami kwiatów, świadczące o kreatywności i wyobraźni autorów. Ogromny wybór dodatków stwarzał szerokie możliwości a efekty sprawiły wykonawcom wiele radości.
Drugi moduł „Czy smaczny znaczy zdrowy” ? był związany z żywnością. Uczniowie przekonali się, jak producenci żywności oszukują nasze zmysły dodając do swoich produktów syntetyczne aromaty i barwniki. Każdy uczestnik mógł własnoręcznie nadać jogurtowi dowolny smak i barwę. Niektóre kompozycje były naprawdę zaskakujące np. czarny jogurt bananowy albo czerwony o smaku cytryny☺i wywołały sporo śmiechu u degustujących. Niespodzianką był też dla wszystkich skład popularnych słodyczy, które, jak się okazało, złożone są z cukru (albo jego zamienników), aromatów i barwników co w zestawieniu z ich wysoką ceną wzbudziło duże zdziwienie konsumentów.
Był też akcent rozrywkowy – koło fortuny z nagrodami! Wszyscy wzięli także udział w losowaniu upominków. Nasi goście połączyli promocję swojej uczelni z edukacją i zabawą , co, nie ukrywamy, bardzo się nam spodobało! Przed nami kolejne warsztaty w Warszawie!
Szkolny koordynator działań – Joanna Kubeł
Aktualizacja: 21 października 2023