Rekrutacja do projektu "Szkoły praktycznych umiejętności w powiecie ostrołęckim"
Informacja o projekcie „Szkoły praktycznych umiejętności w powiecie ostrołęckim”
(Zespół Szkół Powiatowych w Łysych)
Projekt realizowany jest w okresie od 01.04.2021 r. do 31.08.2022 r.
Jeśli jesteś uczniem lub nauczycielem na kierunkach Technik agrobiznesu lub Technik technologii żywności ten projekt jest dla Ciebie.
W projekcie wsparcie otrzyma 40 uczniów i 5 nauczycieli ZSP w Łysych.
WSPARCIE DLA UCZNIÓW
a) Doradztwo edukacyjno - zawodowe:
• Indywidualne doradztwo edukacyjno – zawodowe (6 godzin) - 40 uczniów
• Grupowe warsztaty z doradcą zawodowym (10 godzin) – 40 uczniów
• Grupowe warsztaty spotkania z przedstawicielami instytucji Rynku Pracy (4 godziny) – 40 osób
b) Zajęcia rozwijające kompetencje miękkie:
• Zajęcia z zakresu rozwijania kompetencji w obszarze TIK (20 godzin) – 40 uczniów
• Zajęcia z zakresu kształtowania umiejętności uniwersalnych (innowacyjność i kreatywność, podwyższanie poziomu twórczości w myśleniu, przełamywanie barier, zasady grupowego i indywidualnego tworzenia rozwiązań, umiejętność pracy w zespołowej, role w zespole, zasady dyskusji/perswazji, ocena własnych umiejętności, przełamywanie barier w zespole (16 godzin) – 40 uczniów
c) Szkolenia rozwijające kompetencje zawodowe:
• Zajęcia prowadzące do uzyskania wiedzy i umiejętności z zakresu barmana I stopnia _TTŻ (10 godzin) – 20 uczniów
• Zajęcia prowadzące do uzyskania wiedzy i umiejętności z zakresu kelnera I stopnia _TTŻ (25 godzin) – 20 uczniów
• Zajęcia prowadzące do uzyskania wiedzy i umiejętności z zakresu baristy I stopnia _TTŻ (10 godzin) – 20 uczniów
• Zajęcia prowadzące do uzyskania wiedzy i umiejętności z zakresu zdobienia tortów _TTŻ (10 godzin) – 20 uczniów
• Szkolenie z zakresu obsługi wózków widłowych _TA (38 godzin) – 20 uczniów
• Zajęcia prowadzące do uzyskania uprawnień inseminatora _TA (50 godzin)- 15 uczniów
• Zajęcia prowadzące do uzyskania uprawnień umożliwiających stosowanie środków ochrony roślin _TA (15 godzin) – 20 uczniów
• Zajęcia prowadzące do uzyskania uprawnień do obsługi sieczkarni polowej _TA (8 godzin) – 20 uczniów
d) Zajęcia specjalistyczne:
• Zajęcia z chowu i hodowli bydła mlecznego oraz obsługi programu komputerowego _TA (30 godzin) – 20 uczniów
• Wizyta studyjna w gospodarstwie rolnym weryfikująca umiejętności nabyte podczas zajęć z pkt. 1_ TA (10 godzin) – 20 uczniów
• Zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego _TA (30 godzin) – 20 uczniów
• Zajęcia z obsługi programu komputerowego do obsługi żywności _TTŻ (30 godzin) – 20 uczniów
• Wizyta studyjna w zakładzie branży spożywczej weryfikująca umiejętności nabyte podczas zajęć z pkt 4. _TTŹ (10 godzin) – 20 uczniów
• Zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego _TTŻ (30 godzin) – 20 uczniów
e) Staże zawodowe
• Udział w płatnym stażu zawodowym (4 tygodnie) – 40 uczniów
WSPARCIE DLA NAUCZYCIELI
a) Kursy zawodowe
• Kurs barmana I stopnia (2 nauczycieli)
• Kurs kelnera I stopnia (2 nauczycieli)
• Kurs zdobienia tortów (1 nauczyciel)
• Kurs metodyka doradztwa rolniczego (1 nauczyciel)
b) Studia podyplomowe
• Studia podyplomowe – dietetyka (1 nauczyciel)
• Studia podyplomowe – produkcja mieszanek paszowych i doradztwo żywieniowe (1 nauczyciel)
• UDZIAŁ W PROJEKCIE JEST BEZPŁATNY
• Rekrutacja odbędzie się w dniach 02-16.09.2021 w godzinach 8.00-14.00
• Informacje o projekcie znajdziesz m.in. na stronie http://www.zsplyse.isq.pl, https://butterflyconsulting.pl oraz w sekretariacie swojej szkoły.