Miodowy Tydzień

Trudno dzisiaj na sklepowych półkach znaleźć zdrowe, naturalne produkty spożywcze. Przywykliśmy, że żywność pełna jest dodatków: polepszaczy smaku, zapachu i konsystencji, konserwantów, barwników, substancji wzbogacających  albo zwykłych zapychaczy „robiących objętość”.  Można jednak nieco się wysilić i poszukać tradycyjnej, dobrej żywności – produktów, które ludzie spożywali od wieków. Do takich właśnie należy naturalny miód pszczeli, niezastąpiony zwłaszcza w zimowej i wiosennej diecie. Warto też przypomnieć sobie, że nie tylko cukier może dostarczyć nam słodkich przyjemności…  Prawdziwy miód to ponadczasowy „super-food” i warto po niego sięgać nie tylko w razie przeziębienia i bólu gardła.

Zalety miodu poznawali uczniowie ZSP w Łysych w czasie Miodowego Tygodnia.  Spółdzielnia Uczniowska wzbogaciła w tym czasie  swą ofertę o miodowe smakołyki. W sprzedaży znalazły się kanapeczki „Miodzio” z twarożkiem i świeżymi owocami, ciasto „Cud-Miód” z orzechami oraz fafernuchy „Mioduchy”. Powodzeniem cieszyło się zwłaszcza miodowe ciasto, które specjalnie na tę okazję upiekła Piekarnia Kurpiowska z Serafina.

Codzienna dieta młodych ludzi jest dość monotonna, a nawyki żywieniowe nie należą do najzdrowszych. Przełamywanie niekorzystnych przyzwyczajeń to niełatwe zadanie. Wzbogacanie powszedniego menu młodzieży o wartościowe, naturalne  produkty może i powinno odbywać się również w szkole.

Pamiętajmy też, że w  regionie mamy wielu świetnych pszczelarzy, produkujących prawdziwy, pyszny miód pośród kurpiowskich łąk i lasów. Grzechem byłoby nie korzystać z tego naturalnego bogactwa.