Hiszpania 2016
W ramach PROJEKTU „PRAKTYCZNY UCZEŃ+”
realizowanego w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego" realizowanego w IV osi priorytetowej „Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER) uczniowie klas pierwszych i drugich Technikum Agrobiznesu oraz Technikum Technologii Żywności Zespołu Szkół Powiatowych w Łysych, kolejny raz mieli szanse na zagraniczne praktyki zawodowe. Od 20 listopada 2016 r. do 18 grudnia 2016 r. przebywali na stażu w Cordobie, w Hiszpanii - regionie Andaluzji. Uczniowie wykonywali zgodnie ze swoim zawodem zadania u zagranicznych pracodawców, m.in. pracowali na polach z uprawą aloesu oraz oliwek, sprawdzali swoje siły w piekarniach, cukierniach lub restauracjach z cateringiem. Mieli również możliwość podszkolić język angielski i hiszpański usiłując porozumieć się z pracodawcami, jak i innymi ludźmi. W tym celu przed wyjazdem odbywał się kurs języka hiszpańskiego oraz kurs znajomości kultury tego kraju. Każdy z uczniów musiał wykazać się niezwykłą odpowiedzialnością, aby bezproblemowo dojechać do pracy komunikacją miejską. W międzyczasie poza pracą młodzież spędzała aktywnie czas chodząc na piesze wycieczki po Cordobie, jak i w weekendy miła okazję poznać inne równie piękne miasta, jak Granada czy Malaga. Uczniowie na koniec stażu zostali ocenieni wręcz celująco. Piękna pogoda utrzymywała przez 4 tygodnie dobre humory uczniów, jednakże pojawiała się tęsknota za domem. Nikt nie żałuje aktywnie spędzonych 4 tygodni za granicą w przepięknym kraju. Za udany wyjazd w imieniu wszystkich uczniów dziękujemy dyrektorowi Dariuszowi Ptakowi oraz opiekunom: Pani Joannie Kubeł i Pani Marinie Krzyżewskiej.
- Julianna Bałdyga, Natalia Szmigiel