Ogólnopolski konkurs "Zasmakuj w zdrowiu"

14 maja 2019, Autor: Administrator

Za oknami pogoda nie rozpieszcza i bardzo łatwo o złapanie jakiejś choroby dlatego my cały czas myślimy o zdrowiu i zdrowym stylu życia. Ostatnio uczennice naszej szkoły wzięły udział w I edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Żywności i Żywieniu organizowanym przez Państwową Wyższą Szkołę Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. W rywalizacji wzięło udział 175 uczniów szkół ponadgimnazjalnych, m. in. z Białegostoku, Wysokiego Mazowieckiego, Łomży, Ostrołęki czy Wyszkowa. Laureaci konkursu walczyli o indeksy na wybranych kierunkach łomżyńskiej uczelni. Nasze młode reprezentantki nie otrzymały indeksów ale zdobyły tytuły finalistów konkursu i przydatne doświadczenie więc z pewnością wyjazd zaliczyć można do udanych i za rok to my powalczymy o indeksy.

Poza częścią konkursową przewidziano dodatkowe atrakcje dla uczestników. Pierwszą z nich był wykład prof. dr hab. inż. Bożeny Waszkiewicz – Robak na temat: „ Żywność wygodna – sposób na zdrowy styl życia'' . Kolejnym punktem dnia w PWSIiP były miniwarsztaty i zwiedzanie Hali Produkcyjnej uczelni. Gościliśmy na Wydziale Nauk o Zdrowiu, gdzie można zgłębiać  wiedzę na temat  analizy sensorycznej, prześledzić proces produkcji piwa, twarogu, czy przeprowadzić szczegółową analizę mąki lub miodu.

Wizyta w PWSIiP w Łomży była bardzo ciekawym doświadczeniem i bez wątpienia niebywałą okazją do bliższego poznania kierunków tej uczelni. Naszą szkołę reprezentowały:

Julia Gnoza (I TTŻ)
Katarzyna Olszewska (II TTŻ)
Sandra Trzcińska (II TTŻ)

Uczniów do konkursu przygotowywał p. Jacek Mulawka natomiast opiekę nad uczniami podczas zmagań pełniła p. Anna Grzybowska. Gratulujemy!

 

20190416_095024
20190416_095033
20190416_095110
20190416_103322
received_368234347152622

Aktualizacja: 20 marca 2024