Technologia żywności


Warsztaty w Piekarni Łyse - 15.02.2018 r.
Zdjęcie użytkownika Zespół Szkół Powiatowych w Łysych.
W dniu 15 lutego 2018 r. klasy I TA, I TTŻ, III TA oraz III TTŻ wzięły udział w warsztatach z produkcji piekarskiej w Piekarni Łyse, która mieści się w miejscowości Wejdo 59b. Właścicielem Piekarni, a dziś również przewodnikiem po całym zakładzie piekarskim był p. Jarosław Zakrzewski. Pan Zakrzewski podzielił się z nami ogromem wiedzy jak również starał się zarazić pasją do zawodu piekarza, który nie należy do łatwych profesji. Uczniowie mieli możliwości zapoznania się z produkcją ciasta francuskiego oraz ciasta na chleb mieszany. Spróbowali swoich sił w wałkowaniu ciasta francuskiego, dzielenia ciasta na chleb, jak również formowania bochenków chleba. Dziękujemy bardzo właścicielowi oraz personelowi Piekarni Łyse za przekazaną wiedzę i pyszne słodkości jakimi zostaliśmy poczęstowani Organizatorem warsztatów był p. Jacek Mulawka i p. Anna Samul.

red. J. Mulawka
fot. J. Mulawka

 

27750524_543977302647232_7500024279078823548_n
27751834_543977125980583_2921814570831778225_n
27751864_543977032647259_5245320638249835298_n
27751866_543977375980558_6637679705198946850_n
27857983_543976845980611_1190664801065862007_n
27858349_543976935980602_7901604305441245762_n
27858445_543977229313906_2082182018014967911_n
27858573_543977709313858_4849102743605464694_n
27858644_543977249313904_4627981927886136878_n
27858768_543977452647217_3779863908397555591_n
27867226_543977049313924_5283313424008380172_n
27867400_543977195980576_8221118384074094994_n
27867812_543977385980557_1533741335793378529_n
27971861_543977465980549_3989999110436880921_n
27972403_543977509313878_4721002678965703558_n
27973428_543977605980535_9033629875569164598_n
27973884_543976945980601_8308997803985918653_n
28055801_543977072647255_2970502808827889841_n
28058799_543976922647270_6468578168814581423_n
28059007_543977145980581_1685791181633357895_n

Tłusty czwartek - 08.02.2018 r.

Był sobie mały, tłuściutki pączek.
Był okrąglutki i nie miał rączek.
Z wierzchu miał piękną, chrupiącą skórkę,
a w środku dziurkę na konfiturkę!

W tłusty czwartek 08.02.2018 r. uczniowie klasy II Technikum Technologii Żywności w ramach zajęć z procesów produkcji piekarskiej przygotowali smaczne pączki dla uczniów naszej szkoły. Zapraszamy do krótkiej fotorelacji

CAM02639
CAM02640
CAM02641
CAM02642
CAM02643
CAM02644
CAM02645
tlusty-czwartek-z1

Hospitacje nauczycieli u pracodawców podczas staży zawodowych - 5 grudnia 2017 r.


W ostatnich dniach odbyły się wizytacje opiekunów w miejscach pracy naszych uczniów. Pani Joanna Kubeł i Pan Jacek Mulawka sprawdzali w jakich warunkach pracują, jaki mają zakres obowiązków oraz czy pracodawcy są zadowoleni z ich pracy. Dowiedzieliśmy się, że wszyscy szefowie bardzo cenią zaangażowanie i wiedzę jaką posiadają nasi uczniowie yes

23754998_505819626463000_5249173572505152091_n
23795870_505819683129661_2238685590062374722_n
24059036_508476596197303_3337907492540127140_n
24059094_508476559530640_1954287177100139687_n
24174352_508476739530622_3450816436535039757_n
24232864_508476529530643_5046644638348361356_n
24294167_511175022594127_7348660421413250736_n
24296681_508476649530631_4346104063431775912_n

"Razem na staż" czyli nasi uczniowie w hiszpańskich piekarniach

Od 11 listopada do 9 grudnia 2017 r. uczniowie Technikum Technologii Żywności będą przebywali na stażach zawodowych w Granadzie (Hiszpania), w ramach projektu "Razem na staż". Poniżej zamieszczamy obszerną fotorelację jak sobie radzą nasi uczniowie u hiszpańskich pracodawców smiley

23754669_505819676462995_4024870113452989009_n
23755568_505819959796300_7895102776507500891_n
23755580_505819983129631_8627384554082276980_n
23794818_505820073129622_3171331136653592548_n
23794957_505820116462951_8578454066443129125_n
23795104_505819779796318_8337222195618681685_n
23795190_505819853129644_7054915872834033057_n
23795739_505820063129623_2934364937521469706_n
23843246_505819783129651_1280533792928319391_n
23844536_505819533129676_4243503820264937730_n
23844596_505819943129635_8578092945076741753_n
23844629_505819993129630_4851477748839513109_n
23915587_505819963129633_9152045875311754628_n
23915946_505819866462976_7564058198018167802_n
24231868_511170969261199_5651473465090396513_n
24232864_508476529530643_5046644638348361356_n
24294160_511172735927689_2808115483426683622_n
24301428_511170492594580_8339176378652026905_n
24774723_511175529260743_8560609920236533979_n
24774853_511172279261068_7351470103509386825_n
24775129_511171992594430_2880795720918149616_n
24796290_511175329260763_6991431130066546171_n

Warsztaty kulinarne "Ciasto drożdżowe a produkcja pizzy" - 21 listopada 2017 r.

We wtorek 21 listopada uczniowie klas II i III Technikum Technologii Żywności poszerzali swoją wiedzę w zakresie produkcji ciasta drożdżowego na pizzę. Warsztaty kulinarne, które odbyły się w Pizzerii Latino w Łysych były połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Dzięki uprzejmości właściciela p. Pawła Kaczmarczyka uczniowie przyjrzeli się procesowi miesienia, dzielenia oraz formowania ciasta na pizzę. Poznali również specyfikę wypieku pizzy. Każdy z uczniów mógł przygotować pizzerinkę wg własnego pomysłu, wypiec ją i oczywiście zjeść smiley Za tą smaczną lekcję bardzo dziękujemy p. Pawłowi, a wszystkich zapraszamy do obejrzenia galerii z tego wydarzenia yes

23659686_505381423173487_3541700366707722070_n
23659687_505381226506840_646377370162685446_n
23722234_505380789840217_5444613207315471375_n
23722242_505380976506865_5312050552206278769_n
23722301_505381379840158_4619619281352806279_n
23722634_505380983173531_2674913284153016427_n
23722695_505381159840180_7126564081223596892_n
23754732_505380823173547_1091031955983002522_n
23754835_505381043173525_6493301282065582445_n
23755194_505381109840185_8441346582074533169_n
23755252_505380829840213_8355309079174960396_n
23755493_505381493173480_4979208377084560026_n
23755703_505381103173519_2046913226872529095_n
23794874_505381213173508_4347297791206242638_n
23795494_505380943173535_5118395312056341400_n
23795842_505381513173478_7968864452915253523_n
23843123_505381206506842_3944676809066824268_n
23843467_505381426506820_4430012812270303518_n

Zaproszenie na warsztaty kulinarne w Pizzeri Latino

21 listopada odbędą się warsztaty kulinarne pt. "Ciasto drożdżowe a produkcja pizzy" w zaprzyjaźnionej Pizzerii Latino. Prowadzącym zajęcia będzie właściciel p. Paweł Kaczmarczyk więc będzie to niepowtarzalna okazja aby nasi uczniowie mogli poszerzyć swoją wiedzę oraz spróbować własnych sił w produkcji ciasta drożdżowego na pizzę.

23559481_502701890108107_3675140505089150871_n
23621657_502701746774788_235768520939482807_n

Rozstrzygnięcie konkursu na najciekawszą recepturę piekarską - 27 października 2017 r.

27 października podsumowaliśmy nasz konkurs na najciekawszą recepturę wyrobu piekarskiego. Zwycięzcom naszego konkursu wręczyliśmy nagrody rzeczowe i słodkie upominki.
miejsce - Aleksandra Bastek
miejsce - Jolanta Małż
miejsce - Ewelina Sawicka
Poniżej kilka fotek podczas nagradzania zwycięzców z organizatorem konkursu p. Jackiem Mulawką smiley

22853377_496012527443710_621958467765820984_n
22886238_496012420777054_3819650667962391116_n
23031143_496012440777052_7093372500002200728_n

Słodka propozycja czyli amerykańskie donauts - 25 października 2017 r.

W jesienne, chłodne i deszczowe wieczory przyjemnie jest spędzić czas przy kubku gorącej herbaty i odrobinie słodyczy... Klasa II Technikum Technologii Żywności ma dla wszystkich odpowiednią propozycję na taką okazję. Pieczone pączki z dziurką bądź inaczej amerykańskie donaty. Wielu z naszych przyjaciół pytało o recepturę, którą poniżej zamieszczamy, a jeszcze niezdecydowanych zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z dzisiejszej produkcji.

PIECZONE PĄCZKI Z DZIURKĄ

Surowce na ok. 25 donatów:
600 g mąki
50 g drożdży drożdży
100 g masła roztopionego
2 jaja
20 ml ciepłego mleka
100 g cukru
5 ml aromatu waniliowego
Dodatkowo:
1 jajo (roztrzepane, do smarowania pączków tuż przed wypiekiem)
Lukier
Roztopiona czekolada
Kolorowe posypki

Wykonanie:

Z ciepłego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i rozkruszonych drożdży wykonujemy rozczyn, który dokładnie mieszamy, do momentu pozbycia się grudek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodajemy stopniowo resztę składników cały czas zagniatając ciasto, pamiętając jednocześnie o tym by tłuszcz (w tym przypadku masło) dodać jako ostatnie. Ciasto zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i lepkie. Zagniecione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy szczelnie (np. inną misą) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut (aż ciasto podwoi objętość). Po upłynięciu wskazanego czasu, ciasto rozwałkować, wyciąć formami o dwóch różnych średnicach
kształt oponek (grubość ok. 1 cm), przełożyć na blachę. Przykrywamy nasze donaty i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy donaty roztrzepanym jajem i wkładamy do pieca, nagrzanego do temp. 175 stopni (czas wypieku ok. 10 minut). Po wyciągnięciu donaty studzimy, a następnie polewamy lukrem lub czekoladą. Smacznego smiley

 

22894344_497172720661024_4930212100202922464_n
22894387_497173057327657_7099666038665929418_n
22894457_497172997327663_5481239524147209606_n
22894526_497173153994314_5184949367270051348_n
23031261_497173263994303_3264692527161816759_n
23031369_497172880661008_1102006375157482843_n
23031369_497173340660962_424269754971089756_n
23031467_497173167327646_5499095859438243441_n
23031545_497172900661006_4704273536178657638_n
23031683_497173243994305_2154529831192288389_n
23032586_497172980660998_2462176096037118110_n
23032817_497173177327645_3385326959486125648_n
23130619_497172823994347_2093974289151466944_n
23130767_497173250660971_5754122575042930271_n
23130987_497172967327666_3591011511526473908_n
23130997_497172800661016_1205070991626249242_n
23131590_497172813994348_1520267746175974100_n
23131821_497172727327690_7882686643184375265_n
23131892_497173347327628_4986169348511040728_n
23131910_497173317327631_1841466847006928014_n
23132097_497173060660990_2065162073072859403_n
23167579_497173070660989_405027331346903026_n
23172403_497172873994342_5950650663134271409_n
23231556_497172723994357_4578549554823682576_n

 


Procesy produkcji wyrobów piekarskich - 19 października 2017 r.

Zapachy, którym nie oprze się nawet największy niejadek to znak, że rozpoczęły się w naszej szkole zajęcia praktyczne z procesów produkcji wyrobów piekarskich. Poniżej prezentujemy krótką fotorelację z dzisiejszych zajęć naszych piekarzy z klasy II TTŻ, których tematem zajęć był proces produkcyjny pizzerinek...

22519351_491218387923124_6619649759392904351_n
22519405_491217864589843_874687077802967275_n
22519483_491217087923254_8729353689197292393_n
22528060_491217717923191_7188752104936616066_n
22528078_491217851256511_5501087608407507497_n
22539747_491217094589920_4188264600156565152_n
22539911_491218104589819_360580032455852690_n
22549846_491218371256459_5381783374119455202_n
22552337_491217061256590_7632295708320738129_n