Technologia żywności
Dzień cukiernika i piekarza - 15 marca
Zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto 15 marca, ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Dzięki nim możemy zajadać się smacznymi ciastami czy bułkami. Wszyscy uczniowie Technikum Technologii Żywności składają najserdeczniejsze życzenia piekarzom i cukiernikom, z którymi mieli okazję współpracować na stażach zawodowych w Hiszpanii jak również w czasie warsztatów i wycieczek do zakładów piekarskich czyli:
Horno del Progresso
Maritoñi
Pan Huetor
Panadería La Gracia de Dios
Piekarnia Łyse Zakrzewski - Wejdo
Piekarnia Serafin
Piekarnia Twoja Krzyżewscy - Lipniki
Pizzeria Latino Kaczmarczyk - Łyse
Życzymy zawsze udanych wypieków
Warsztaty w Piekarni Łyse - 15.02.2018 r.
W dniu 15 lutego 2018 r. klasy I TA, I TTŻ, III TA oraz III TTŻ wzięły udział w warsztatach z produkcji piekarskiej w Piekarni Łyse, która mieści się w miejscowości Wejdo 59b. Właścicielem Piekarni, a dziś również przewodnikiem po całym zakładzie piekarskim był p. Jarosław Zakrzewski. Pan Zakrzewski podzielił się z nami ogromem wiedzy jak również starał się zarazić pasją do zawodu piekarza, który nie należy do łatwych profesji. Uczniowie mieli możliwości zapoznania się z produkcją ciasta francuskiego oraz ciasta na chleb mieszany. Spróbowali swoich sił w wałkowaniu ciasta francuskiego, dzielenia ciasta na chleb, jak również formowania bochenków chleba. Dziękujemy bardzo właścicielowi oraz personelowi Piekarni Łyse za przekazaną wiedzę i pyszne słodkości jakimi zostaliśmy poczęstowani Organizatorem warsztatów był p. Jacek Mulawka i p. Anna Samul.
red. J. Mulawka
fot. J. Mulawka
Tłusty czwartek - 08.02.2018 r.
Był sobie mały, tłuściutki pączek.
Był okrąglutki i nie miał rączek.
Z wierzchu miał piękną, chrupiącą skórkę,
a w środku dziurkę na konfiturkę!
W tłusty czwartek 08.02.2018 r. uczniowie klasy II Technikum Technologii Żywności w ramach zajęć z procesów produkcji piekarskiej przygotowali smaczne pączki dla uczniów naszej szkoły. Zapraszamy do krótkiej fotorelacji
Hospitacje nauczycieli u pracodawców podczas staży zawodowych - 5 grudnia 2017 r.
W ostatnich dniach odbyły się wizytacje opiekunów w miejscach pracy naszych uczniów. Pani Joanna Kubeł i Pan Jacek Mulawka sprawdzali w jakich warunkach pracują, jaki mają zakres obowiązków oraz czy pracodawcy są zadowoleni z ich pracy. Dowiedzieliśmy się, że wszyscy szefowie bardzo cenią zaangażowanie i wiedzę jaką posiadają nasi uczniowie
"Razem na staż" czyli nasi uczniowie w hiszpańskich piekarniach
Od 11 listopada do 9 grudnia 2017 r. uczniowie Technikum Technologii Żywności będą przebywali na stażach zawodowych w Granadzie (Hiszpania), w ramach projektu "Razem na staż". Poniżej zamieszczamy obszerną fotorelację jak sobie radzą nasi uczniowie u hiszpańskich pracodawców
Warsztaty kulinarne "Ciasto drożdżowe a produkcja pizzy" - 21 listopada 2017 r.
We wtorek 21 listopada uczniowie klas II i III Technikum Technologii Żywności poszerzali swoją wiedzę w zakresie produkcji ciasta drożdżowego na pizzę. Warsztaty kulinarne, które odbyły się w Pizzerii Latino w Łysych były połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Dzięki uprzejmości właściciela p. Pawła Kaczmarczyka uczniowie przyjrzeli się procesowi miesienia, dzielenia oraz formowania ciasta na pizzę. Poznali również specyfikę wypieku pizzy. Każdy z uczniów mógł przygotować pizzerinkę wg własnego pomysłu, wypiec ją i oczywiście zjeść Za tą smaczną lekcję bardzo dziękujemy p. Pawłowi, a wszystkich zapraszamy do obejrzenia galerii z tego wydarzenia
Zaproszenie na warsztaty kulinarne w Pizzeri Latino
21 listopada odbędą się warsztaty kulinarne pt. "Ciasto drożdżowe a produkcja pizzy" w zaprzyjaźnionej Pizzerii Latino. Prowadzącym zajęcia będzie właściciel p. Paweł Kaczmarczyk więc będzie to niepowtarzalna okazja aby nasi uczniowie mogli poszerzyć swoją wiedzę oraz spróbować własnych sił w produkcji ciasta drożdżowego na pizzę.
Rozstrzygnięcie konkursu na najciekawszą recepturę piekarską - 27 października 2017 r.
27 października podsumowaliśmy nasz konkurs na najciekawszą recepturę wyrobu piekarskiego. Zwycięzcom naszego konkursu wręczyliśmy nagrody rzeczowe i słodkie upominki.
miejsce - Aleksandra Bastek
miejsce - Jolanta Małż
miejsce - Ewelina Sawicka
Poniżej kilka fotek podczas nagradzania zwycięzców z organizatorem konkursu p. Jackiem Mulawką
Słodka propozycja czyli amerykańskie donauts - 25 października 2017 r.
W jesienne, chłodne i deszczowe wieczory przyjemnie jest spędzić czas przy kubku gorącej herbaty i odrobinie słodyczy... Klasa II Technikum Technologii Żywności ma dla wszystkich odpowiednią propozycję na taką okazję. Pieczone pączki z dziurką bądź inaczej amerykańskie donaty. Wielu z naszych przyjaciół pytało o recepturę, którą poniżej zamieszczamy, a jeszcze niezdecydowanych zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z dzisiejszej produkcji.
PIECZONE PĄCZKI Z DZIURKĄ
Surowce na ok. 25 donatów:
600 g mąki
50 g drożdży drożdży
100 g masła roztopionego
2 jaja
20 ml ciepłego mleka
100 g cukru
5 ml aromatu waniliowego
Dodatkowo:
1 jajo (roztrzepane, do smarowania pączków tuż przed wypiekiem)
Lukier
Roztopiona czekolada
Kolorowe posypki
Wykonanie:
Z ciepłego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i rozkruszonych drożdży wykonujemy rozczyn, który dokładnie mieszamy, do momentu pozbycia się grudek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodajemy stopniowo resztę składników cały czas zagniatając ciasto, pamiętając jednocześnie o tym by tłuszcz (w tym przypadku masło) dodać jako ostatnie. Ciasto zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i lepkie. Zagniecione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy szczelnie (np. inną misą) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut (aż ciasto podwoi objętość). Po upłynięciu wskazanego czasu, ciasto rozwałkować, wyciąć formami o dwóch różnych średnicach
kształt oponek (grubość ok. 1 cm), przełożyć na blachę. Przykrywamy nasze donaty i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy donaty roztrzepanym jajem i wkładamy do pieca, nagrzanego do temp. 175 stopni (czas wypieku ok. 10 minut). Po wyciągnięciu donaty studzimy, a następnie polewamy lukrem lub czekoladą. Smacznego
Procesy produkcji wyrobów piekarskich - 19 października 2017 r.
Zapachy, którym nie oprze się nawet największy niejadek to znak, że rozpoczęły się w naszej szkole zajęcia praktyczne z procesów produkcji wyrobów piekarskich. Poniżej prezentujemy krótką fotorelację z dzisiejszych zajęć naszych piekarzy z klasy II TTŻ, których tematem zajęć był proces produkcyjny pizzerinek...